miercuri, 1 august 2007

Sistemul HACCP

Certificarea sistemului HACCP

• Organismul de certificare a sistemelor HACCP este primul organism acreditat de RENAR pentru certificarea sistemelor HACCP din Romania si functioneaza in cadrul structurii organizatorice a SIMTEX-OC S.A. in conformitate cu cerintele standardului SR EN ISO 45012.
• Organismul evalueaza organizatiile solicitante cu cerintele documentelor de referinta: Ghidul Codex Alimentarius ( document care defineste reguli generale si specifice privind bunele practici de igiena –GHP si productie -GMP pentru societatile ce proceseaza, transporta depoziteaza sau comercializeaza produse alimentare), standardul DS 3027E:2002 ( document care introduce toate aceste reguli într-un sistem ce poate fi documentat si ale carui performante pot fi evaluate ) si Cerinte de reglementare nationale (emise de autoritati de reglementare în domeniu).
• Organismul acorda, in conditiile precizate in documentele proprii de certificare a sistemelor HACCP, un certificat de conformitate valabil trei ani. • Organismul certifica sisteme HACCP in domeniile cu clasificarea NACE/CAEN:
• Industria alimentara, a bauturilor si a tutunului – DA
• Comert cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor, motocicletelor si a bunurilor personale si de uz gospodaresc – GA
• Hoteluri si restaurante – HA
• Organismul supravegheaza, pe intreaga perioada a valabilitatii certificatului, mentinerea conformitatii sistemului HACCP prin audituri de supravegehere programate sau neprogramate. • In procesul de certificare organismul utilizeaza numai personal competent evaluat in conformitate cu procedurile proprii si cu cerintele organismului de acreditare.
• Organismul publica periodic Lista organizatiilor care au obtinut certificarea sistemului HACCP si Lista organizatiilor carora li s-a suspendat sau retras certificatul.
• Organismul garanteaza:
• Accesul liber la certificare fara discriminari;
• Asigurarea confidentialitatii;
• Caracter voluntar al certificarii;
• Transparenta si disponibilitate;
• Impartialitate.
Ce este HACCP si de ce avem nevoie sa implementam si sa certificam un sistem HACCP
HACCP este un sistem care identifica, evalueaza si controleaza pericolele care sunt semnificative pentru securitatea alimentara. • Este o cerinta a autoritatii de reglementare in sectorul industriei alimnetare HG 1198/2002 - aprobarea Normelor de igiena a Produselor Alimentare. ART. 3 din HG 1198/2002: "Prepararea, prelucrarea, fabricarea, ambalarea, depozitarea, transportul, distributia, manipularea, comercializarea si punerea la dispozitia consumatorilor a produselor alimentare trebuie sa se desfasoare în conditii igienice". ART.4 din HG 1198/2002: "Unitatile din sectorul alimentar trebuie sa identifice activitatile care sunt determinante pentru securitatea alimentara si trebuie sa garanteze ca procedurile de securitate corespunzatoare sunt stabilite, implementate, mentinute si revizuite pe baza principiilor utilizate în sistemul de analiza a riscurilor si punctelor critice de control, abreviat HACCP".
• Un sistem HACCP constituie avantaje pentru organizatia care il implementeaza.
Etape in procesul de certificare al sistemului HACCP Principalele etape din procesul de certificare a sistemelor HACCP sunt: • Initiere proces de certificare • Evaluarea initiala (conformitatea cu Codex Alimentarius) • Evaluarea sistemului HACCP (conformitatea cu DS 3027E:2002) • Evaluarea dosarului de certificare • Acordarea certificatului pentru sistemul HACCP NOTA: Certificatul se acorda numai daca sunt indeplinite toate cerintele referitoare la certificare precizate pentru fiecare etapa din procesul de certificare conform "Reguli Generale pentru Certificarea Sistemelor HACCP", cod:RG-CSH. • Supravegherea • Reinoirea certificarii
Fiecare etapa a procesului de certificare se finalizeaza cu documente scrise, care stau la baza deciziei de certificare: Raport de evaluare initiala, Raport de audit la fata locului, Sinteza evaluarii.

Niciun comentariu:

Powered By Blogger