vineri, 7 septembrie 2007

"Cresterea Păsărilor pentru Productia de Oua"


Prof. univ. dr. ing. ELENA POPESCU-MICLOŞANU



CREŞTEREA PĂSĂRILOR PENTRU PRODUCŢIA DE OUĂ

Editura Printech
Bucureşti
2007



PREFAŢĂ


Lucrarea "CREŞTEREA PĂSĂRILOR PENTRU PRODUCŢIA DE OUĂ" elaborată de către Doamna Prof. univ. dr. ing. Elena Popescu-Micloşanu, aduce o contribuţie însemnată la sporirea volumului de cunoştinţe referitoare la producerea ouălor de consum.
Autoarea este un cadru didactic de prestigiu al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi, în acelaşi timp, o cercetătoare pasionată şi unanim apreciată în domeniul creşterii animalelor mici.
În primul capitol al lucrării este tratată importanţa creşterii păsărilor pentru producţia de ouă, activitate complexă şi eficientă.
În continuare, în lucrare sunt prezentate date la zi care privesc structura, compoziţia chimică şi valoarea trofico-biologică a ouălor, pentru ca într-un alt capitol să se detaileze factorii endogeni şi exogeni care influenţează producţia de ouă la păsări, în interdependenţa lor. Spre cinstea autoarei, în lucrare nu sunt neglijate nici aspecte legate de originea şi evoluţia păsărilor, cu accent pe studiul urmărilor domesticirii acestora, după cum nu este omisă nici problematica vizând cunoaşterea principalelor populaţii de păsări; astfel, la fiecare populaţie de păsări sunt descrise: modul de formare, caracterele de exterior, însuşirile productive şi perspectivele de creştere. De-abia în acest context de prezentare, autoarea dezvoltă particularităţile înmulţirii păsărilor, respectiv anatomia şi fiziologia aparatului reproducător, precum şi tehnicile de incubaţie artificială a ouălor.
Ultimele capitole sunt dedicate, pe un număr generos de pagini, cunoaşterii sistemelor şi tehnologiilor de creştere a păsărilor pentru ouă, acoperind toată paleta de sisteme şi tehnologii, de la cele industriale şi până la cele ecologice, atât pentru specia găină, cât şi pentru speciile raţă şi prepeliţă.
Lucrarea se încheie cu prezentarea condiţiilor de calitate pentru ouăle de consum, inclusiv reglementările europene în domeniu, astfel încât să fie asigurată protecţia sanitară veterinară a consumatorului de ouă.
Structurată în 12 capitole, scrisă într-un stil sobru, ştiinţific şi dinamic, bine organizată şi ilustrată, lucrarea se adresează tuturor producătorilor de ouă de consum, actuali sau în devenire, din ţara noastră, dornici să-şi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe de specialitate.

Prof. univ. dr. ing. Ioan Vacaru-Opriş
Expert al Camerei Europene de Experţi

Notă : cei interesaţi de această carte mă pot contacta la adresa :
ionita_luc@yahoo.com
Powered By Blogger