joi, 5 iulie 2007

Parerea specialistului

STUDIU TEHNICO-ECONOMIC PENTRU ÎNFIINŢAREA UNEI FERME ZOOTEHNICE

Masterand inginer Lucian Ioniţă

Pentru înfiinţarea unei ferme zootehnice este necesar mai înainte de toate a se face un studiu cât mai concis cu privire la ce presupune acest lucru.
Nu este de ajuns ca cineva să dorească înfiinţarea unei ferme doar că lui îi place să crească animale. Aceasta deoarece o fermă zootehnică nu este doar un loc în care se cresc animale, ci constituie un veritabil complex tehnico-economic. A avea o fermă zootehnică implică în primul rând a petrece mai mult timp acolo, implică a avea angajaţi, implică a avea animale de calitate superioară sau animale cât mai bune din punct de vedere genetic, mai implică a avea teren pentru fermă şi pentru furaje, utilaje şi instalaţii speciale pentru furajare, adăpare, colectarea dejecţiilor, sursă de energie, mijloace de transport etc.
Dar în primul rând, înfiinţarea unei ferme zootehnice implică a avea şi surse de finanţare, chiar sau mai ales în condiţiile obţinerii unei finanţări nerambursabile din partea Uniunii Europene.

În principal, pentru înfiinţarea unei ferme zootehnice se parcurg următoarele etape :

1. Stabilirea scopului pentru care se doreşte a se înfiinţa viitoarea fermă zootehnică.

2. Stabilirea mai multor variante de fermă (efectiv de animale crescut) şi alegerea unei variante optime care să asigure o eficienţă economică cât mai mare.

3. Evaluarea surselor de nutrienţi (furaje şi terenuri) disponibile pentru alimentaţia animalelor din viitoarea fermă.

4. Stabilirea mărimii viitoarei ferme şi odată cu aceasta şi terenul necesar pentru amplasarea viitoarei ferme, precum şi amplasarea adăposturilor.

5. Stabilirea numărului şi a capacităţii adăposturilor, precum şi instalaţiile necesare pentru furajare, adăpare, colectarea şi evacuarea dejecţiilor.


6. Stabilirea sursei de alimentare cu apă, a sursei de energie, disponibilul de forţă de muncă şi mijloace de transport.

7. În funcţie de punctele 1-6, se stabileşte şi sistemul de creştere şi exploatare a animalelor (extensiv,semiintensiv sau intensiv).

8. Stabilirea raselor de animale care se vor exploata în viitoarea fermă şi posibilităţile de a le achiziţiona fie de pe piaţă, fie de la diferite societăţi comerciale.

9. Evaluarea capitalului necesar şi a surselor financiare disponibile pentru procurarea de material biologic, a instalaţiilor şi utilajelor necesare, furaje suplimentare, medicamente, salarii etc.

10. Stabilirea datelor tehnologice necesare pentru proiectarea viitoarei ferme (consumul mediu zilnic pe cap de animal, consumul specific, evoluţia procentului de mortalitate, evoluţia producţiilor (ouă, carne, lapte), durata vidului sanitar etc.) în funcţie de specia şi rasa de animale care va fi exploatată în viitoarea fermă.

Este obligatoriu a se respecta aceste etape pentru a se asigura o activitate rentabilă în cadrul viitoarei ferme zootehnice.

Niciun comentariu:

Powered By Blogger